La Mănăstirea harghiteană ce se află sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, poziționtă în localitatea a cărui nume o și face recununoscută, Izvoru Mureș, în perioada 7-13 februarie 2016 a avut loc tabăra numită generic,,Credință și Artă pentru toți”Ediția I,cu participarea a 31 de tineri cu vârste între 12-18 ani, ca urmare a binecuvântării Preasfințitului Părintelui nostru Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, realizată prin parteneriatul realizat de Sectorul de Tineret al celor două Eparhii.

         Activitățile taberei au fost organizate cu ajutorul unei echipe formate din cadre didactice, psiholog, asistent social și studenți, care activează ca voluntari în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului. Coordonatorul delegației din Episcopia Caransebeșului, părintele inspector Mihai Ciucur, a arătat că „tabăra se află la cea de-a șaptea ediție, dar este pentru prima dată când, cu binecuvântarea chiriarhului nostru, Preasfințitul Părinte Lucian, o desfășurăm în afara eparhiei noastre, fapt pentru care suntem recunoscători Preasfințitului Părinte Episcop Andrei și obștii mănăstirii pentru dragostea și căldura cu care ne-au primit. Nădăjduim că această frumoasă colaborare în misiunea cu tinerii va fi una de durată și va aduce roade în inimile copiilor și tinerilor din ambele eparhii”.
La rândul său, părintele Laurențiu Panciu, Secretar Eparhial și Inspector pentru Cateheză și activitățile cu tineretul în Episcopia Covasnei și Harghitei a spus: ,,Parcursul nostru este unul duhovnicesc și mărturisitor încă din momentul încuviințării părinților și ocrotitorilor pentru participarea acestor tineri deosebiți la activitățile taberei de față. Întregul nostru parcurs, de la pornirea de la casele noastre și până la ajungerea în fața Bisericii Mănăstirii Izvorul Mureș reprezintă o nevoință și o mărturisire plină de evlavie și credință a neamului românesc, concretizată în participanții la acest eveniment ce se întinde pe perioada unei săptămâni întregi.

Prin binecuvântarea Părintelui nostru Episcop Andrei și a Preasfințitului Părinte Lucian s-a redeschis o punte veche ce exista încă din vremurile vrednicului de pomenire, Patriarh Miron Cristea, originar din părțile Topliței, ajuns Episcop al Eparhiei Caransebeșului, iar mai apoi prim Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Din totdeauna Biserica noastră a fost una socială, cu aplecare către credincioșii de toate vârstele care o alcătuiesc, dar în vremurile moderne observăm din ce în ce mai mult nevoia de a implica tinerii în viața sacramentală a acesteia.

Urmând sfaturile Sfântului Apostol Pavel, «de a ne face tuturor toate», cele două eparhii, prin ierarhii ce le păstoresc, au înțeles necesitatea responsabilizării generației tinere, fapt pentru care astăzi și aici are loc acest eveniment fericit, o adevărată frățietate ce străbate temporalitatea: trecutul și viitorul prezente atât prin beneficiari cât și prin formatori.

Pentru ajutorul necesar implementării acestui proiect mulțumim tuturor celor implicați, Ierarhilor Eparhiilor participante pentru binecuvântarea acordată, tinerilor, formatorilor, părinților care au slujit acestora Sfintele Taine împărtășindu-i cu Trupul și Sângele Domnului, Maicii Starețe Stavrofora Miriam Oprea precum și întregii obști monahale.”

Tabăra  își propune să ofere tinerilor participanți șansa de petrece o săptămână de vacanță, în care au posibilitatea să-și cunoască mai bine credința, să-și dezvolte abilitățile artistice, dar și să relaționeze unii cu alții.
Pe parcursul celor șapte zile, tinerii iau parte la un atelier artistic în cadrul căruia învață să confecționeze icoane din semințe, precum și la un program duhovnicesc care include participarea la sfintele slujbe, dar și discuții libere cu organizatorii și cu obștea mănăstirii. De asemenea, programul cuprinde un atelier de dezvoltare personală în cadrul căruia participanții au posibilitatea să se cunoască mai bine și să învețe lucrul în echipă și împărțirea sarcinilor în cadrul grupului. Nu lipsesc drumețiile, jocurile și concursurile în aer liber, cadrul natural fiind unul deosebit de atractiv.”(preluat:http://www.episcopiacaransebesului.ro/stiri/tabara-de-credința-și-arta-pentru-toți-2433.html)

         În cadrul activităților a existat și o prezentare a complexului Mănăstiresc, realizat de Maica Stareță Stavrofora Miriam Oprea:,, Atât atelierele unde se lucrează cu rugăciune multă Chipul cel de slavă al Domnului nostru reflectat în chipurile Sfinților, cât și truda slujirii, sau gospodăria reprezintă o crâmpeie din viața monahală pe care obștea acestei Mănăstiri o trăiește. Fiind una dintre puținile mănăstiri cu o suprafață locuibilă pictată în cea mai mare proporție, frumoasa noastră Mănăstire este ctitoria Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, pe vremea când păstorea EpiscopiaCovasnei și Harghitei, frescele reprezentând un adevărat manual de istorie creștină (sinaxarul sfinților români și nu numai, dar și chipuri de voievozi sau domnitori care au ajutat Biserica lui Hristos de-a lungul timpului), dar și proprie acestei așezări călugărești(construcția complexului).”

Deasemenea Maica Stareță a oferit copiilor un sfat care ar trebui să guverneze viața oricărui bun creștin:,,Copii mei, mai fericit este a da decât a primi. Darul și Dăruitorul este însuși Hristos. Aceasta trebuie să ne guverneze viața.”

slujba tedeum

Ultima zi a taberei a fost marcată prin Festivitatea de Premiere și Vernisajul lucrărilor beneficiarilor:,, Ne bucurăm că în timpul acestei săptămâni minunate au participat la activitățile desfășurate Preaonoratul Părinte Păncescu Gheorghe, Protopop de Miercurea Ciuc, Părintele Diacon Mărcuș Darius, Consilierul pe probleme de Corportaj, Părintele Cristian Cristinoi, Consilier Social la Episcopia Covasnei și Harghitei. Nădăjduim ca acest parteneriat să nască în sufletele tuturor participanților, dar și a cititorilor dragostea față de tinerii Bisericii noastre, dar și încrederea în Dumnezeu care toate le desăvârșește.”

 

Pr.Drd.Panciu Laurențiu Gabriel