Parohiile Ortodoxe din municipiul Gheorgheni au organizat, în perioada 8-12 august 2017, o tabără de vară pentru tineret, numită sugestiv “La umbra Bisericii”, tabără ce s-a constituit dintr-o serie de activităţi catehetice din cele mai diverse, la care au participat 70 de copii şi tineri de toate vârstele din municipiul Gheorgheni şi împrejurimi. Tabăra a fost animată de şapte tineri voluntari, studenţi ai Universităţilor din Iaşi şi Bucureşti, conduşi de teologul Dumitru-Marian Rugină, masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti. Principalii parteneri ai acestui demers au fost Asociaţia “Iuvenes et senes”, Societatea profesională Notarială Dobrean şi Liceul Teoretic “Sf. Nicolae” din Gheorgheni.

Fiecare zi a taberei a început cu exerciţii de înviorare după care a urmat Rugăciunea de dimineaţă, în prezenţa celor doi Preoţi Parohi din Gheorgheni, Elisei Vatamanu şi Antim Nan. Apoi cei 70 de copii participanţi au fost împărţiţi în patru grupe, în funcţie de vârstă, şi s-au constituit diverse ateliere, dintre care enumerăm atelierele de muzică, dans, comunicare, tir cu arcul, împletit de brăţări şi cruciuliţe, precum și alte activități specific vârstei. Într-una din zile echipele au fost refăcute pentru marea gogoşăreală, care a fost, de fapt, un concurs de gătit gogoşi, unde copiii au învăţat să gătească şi şi-au gătit propriile gogoşi, iar la sfârşit echipele au fost premiate pentru priceperea lor. O parte din ateliere s-au desfăşurat în grădina bisericii parohiei Gheorgheni II cu hramul Naşterea Maicii Domnului şi o altă parte la Liceul Teoretic “Sf. Nicolae”. După-amiezile s-au constituit în vizite la monumentele din localitate sau drumeţii la Grădina de vară – o zonă împădurită foarte frumoasă a municipiului Gheorgheni. Fiecare zi s-a încheiat cu Rugăciunea de seară, săvârșită de copii alături de cei doi preoţi.

În seara zilei de vineri după vânătoarea de comori, la tabără au participat şi părinţii tinerilor dar şi credincioşi de toate vârstele, însumând peste 250 de persoane, care au participat la o reprezentaţie de teatru realizată de voluntarii taberei, precum şi la focul de tabără organizat tot în grădina parohială.

Sâmbătă, 12. 08. 2017 a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de către Pc.Pr.Inspector Eparhial pentru Cateheză și activități cu Tineretul, pr. Laurenţiu Panciu, dimpreună cu pr. Protopop Gheorghe-Ionel Păncescu şi preoţii parohi din Gheorgheni Elisei Vatamanu şi Antim Nan. La finalul slujbei Pr. Laurenţiu Panciu le-a vorbit copiilor despre frumuseţea şi beneficiul de a fi tânăr şi posibilitatea tinerilor de a se transforma în modele pentru părniţii lor. De asemenea pr. Elisei Vatamanu a vorbit despre frumuseţea voluntariatului invitându-i pe tineri şi pe voluntari, în acelaşi timp, să revină şi la ediţia a doua a taberei, în anul 2018. De asemenea s-au oferit diplome de participare, din partea parohiei, tuturor copiilor şi tinerilor şi celor implicaţi, iar din partea Preasfinţitului Părinte Andrei al Covasnei şi Harghitei le-au fost înmânate diplome de excelenţă celor şapte voluntari şi doamnelor preotese Mihaela Vatamanu şi Cosmina Nan, care pline de dragoste părintească s-au îngrijit de bunul mers al taberei.