Aproape 1900 de cărţi au fost tipărite la Tipografia Şaguniană din Sibiu în cei 171 ani de activitate, informează Mitropolia Ardealului. În data de 27 august 1850 Sfântul Ierarh Andrei Şaguna inaugura Tipografia Arhiedecezană, o instituţie cu un rol fundamental în emanciparea poporului român din Transilvania prin cultură şi spiritualitate.

„Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a ales tipografia ca unul dintre cele mai importante mijloace de a-şi împlini misiunea pe care o avea în gând, pentru că tipărind cărţi de cult, a pus la dispoziţia Bisericii noastre tot cea avea nevoie pentru ca serviciul religios să se oficieze în limba română”, a spus Mitropolitul Laurenţiu la momentul aniversar organizat de Arhiepiscopie.

Cu prilejul împlinirii a 171 de ani de activitate tipografică, au fost lansate ultimele două apariţii la Editura „Andreiana”, volume tipărite la Tipografia Şaguniană. Este vorba despre o istorie a tipografiei, volum intitulat „Mireasa Duhului”, elaborat de pr. lect. univ. Emanuel Tăvală, Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, şi volumul „Elementele materiale utilizate în Taina Euharistiei. Simbolism, semnificaţie istorico-liturgică, studiu comparativ cu Bisericile Vechi-Orientale”, scris de Arhim. Ioachim Tomoiagă, vicarul-administrativ al eparhiei.

Pr. decan Daniel Buda a prezentat volumul „Elementele materiale utilizate în Taina Euharistiei”.

„Comparând elementele euharistice folosite de Bisericile Vechi-Orientale cu cele folosite de noi, vedem cum avem în comun folosirea pâinii dospite, cu excepţia Bisericii Armene. Apoi, proscomodia este puţin dezvoltată în aceste Biserici, nu există acele părticele pe care noi le scoatem, au o proscomidie mult mai simplă, semn că, din punct de vedere istoric, proscomodia s-a dezvoltat în tradiţia bizantină mai târziu, după anul 451 când a avut loc separarea. Apoi, în vinul euharistic nu se adaugă apă în niciuna dintre tradiţiile orientale, a spus pr. prof. univ. Daniel Buda.

Părintele Constantin Necula a vorbit celor prezenţi despre volumul „Mireasa Duhului”, o lucrare de istorie a culturii teologice sibiene şi transilvănene.

„Cred că unul dintre cele mai mari daruri pe care Dumnezeu le-a lăsat oamenilor este să comunice în scris, pentru a putea să rămână în urma lor parte din lucrurile cu adevărat importante ale rostirii umane. Cartea este un dar duhovnicesc, pentru că părintele Mircea Păcurariu a plecat cu acest gând ca părintele Emanuel să termine o lucrare începută şi gândită împreună, în echipă, pentru că Tipografia este una dintre marile familii ale Mitropoliei Ardealului, un plămân al Mitropoliei Ardealului, iar multe dintre lucrările publicate aici reprezintă interfaţa între Facultatea de Teologie din Sibiu şi Teologia mare a României”, a spus pr. conf. univ. Constantin Necula.

Evenimentul a fost încheiat cu un cuvânt de felicitare al arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică jr.

„Tipografia a fost un moment de rezistenţă teologică, ortodoxă, românească, în cea mai bună tradiţie şaguniană, coresiană dacă e să mergem mai departe în vocaţia aceasta a Ardealului de a pune în lumină tipografică identitatea românească, identitatea ortodoxă, la cote de excelenţă şi  de prioritate. Desigur, Braşovul a avut primul plan, dar apoi Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a relansat şi a făcut din Sibiu o cetate a luminii ortodoxe răspândită apoi atât de convingător. A făcut şcoala teologică şi aceasta a avut avut acest organ de difuzare şi multiplicatorul, pentru că cunoaşterea fără multiplicator nu există, iar atunci multiplicatorul principal era tiparul şi Sfântul Andrei Şaguna a dorit atât de mult să aibă tiparniţa Ardealului”, a spus părintele profesor.

La final, a fost prezentată noua linie de tipar digital achiziţionat recent şi s-au adus mulţumiri angajaţilor Tipografiei „Şaguniana” pentru profesionalismul de care dau dovadă la fiecare carte ieşită de sub tiparul Arhiepiscopiei Sibiului.

Foto credit: Mitropolia Ardealului