Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a oferit asigurări că slujbele de Sfintele Paști oficiate în acest an se vor desfășura în mod normal și a oferit mai multe detalii în acest sens.

„În legătură cu neînțelegerea legată de intervalul orar al ridicării restricțiilor de circulație (pe jos sau cu mijloc de transport personal) în noaptea de Înviere, neînțelegere pe care unii s-au grăbit să o speculeze din nou martiric”:

„Slujba Învierii începe și se termină la ore diferite în bisericile catolice și ortodoxe. În cele din urmă ea se desfășoară între orele 00:00 și cel târziu 04:00”.

Vasile Bănescu a spus că „ţine de elementara evidență că, în contextul oficial explicat deja de autorități și cultele religioase care au avut azi un dialog onest și fertil, participanții la această slujbă din cea mai sfântă noapte pentru creștini se vor putea întoarce la casele lor fără să fie vânați și amendați pe străzi, iar slujba în sine va fi oficiată conform rânduielii sale fireşti”.

„Ora 02:00 este unul dintre reperele orare ale ridicării temporare a restricțiilor în noaptea de Paști a creștinilor catolici, a căror slujbă de Înviere începe și se termină mai devreme decât cea ortodoxă. Reperele orare referitoare la aceasta din urmă vor fi comunicate la timp spre liniștirea noastră a tuturor”.

„Să ne ajute Dumnezeu să găsim și să adâncim pacea dintre noi pe calea acestui post menit îmblânzirii noastre, cale la capătul căreia să ne putem bucura împreună de Înviere!”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Citeşte şi: Dialog între autorități și Biserică privind participarea fizică la Slujba de Înviere: Se anunță derogări pentru sărbători

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene