Duminica a III-a din Sfântul și Marele Post, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost slujită de către Preasfințitul Părinte Andrei împreună cu un sobor de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc.

Catedrala Episcopală a fost neîncăpătoare, credincioșii Municipiului Miercurea Ciuc au venit să se închine la „Steagul de biruință a lui Hristos asupra păcatului și a morții ca semn luminos al Învierii”.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși: „ Evanghelistul Marcu începe pericopa evanghelică de astăzi cu îndemnul Mântuitorului Hristos ca fiecare om să se lepede de sine, să-și i-a crucea și să-I urmeze Lui. Textul ne arată că există o singură modalitate, o singură cale pentru Mântuire, aceea de a ne unii cu Dumnezeu. Cine dorește să-și scape viața prin sine cu propriile forțe biologice se v-a pierde. Cine renunță la voia sa proprie egoistă și păcătoasă v-a dobândii viața veșnică.

Cine trăiește egoist acela merge spre moarte. Neputința noastră o aducem la Hristos ca El să ne ajute să o purtăm, să purtăm crucea spre Înviere. Sfântul Isac Sirul ne îndeamnă: „ Pomul Vieții era Hristos iar acum l-am câștigat prin Sfânta Împărtășanie”, de aceea cântăm când ne Cuminecăm :„ Trupul Lui Hristos primiți și din izvorul cel fără de moarte gustați”. Cine își i-a crucea se pregătește pentru Înviere, pentru că Taina Învierii este ascunsă în Cruce ca iubire jertfelnică iar Taina Crucii își arată slava ei în lumina Învierii. Vă îndemn spovediți-vă, smeriți-vă și Împărtășiți-vă cu Sfintele Taine, să ajungem Sfânta Noapte a Învierii”.

 

Consilier Comunicații Media Alexandru Moroianu