În ziua de 20 martie 2018, la Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în audiență pe Excelența Sa Doamna Tamar Samash, ambasadorul statului Israel în România, care a fost însoțită de doamna Thea Haimovitz, membră a comunității evreiești din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru vizită și a apreciat relațiile bune pe care Patriarhia Română le are cu comunitatea evreiască din țara noastră. Patriarhul României a mai subliniat faptul că, în ultimii ani, pelerinajele organizate de către Patriarhia Română în Israel s-au intensificat foarte mult, astfel încât numeroși pelerini ortodocși români au posibilitatea să se închine la Locurile Sfinte și să cunoască mai bine tradiția biblică, precum și valorile spirituale comune.

Părintele Patriarh Daniel a amintit cu bucurie proiectul de deminare a terenului pe care a existat Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan, al cărui egumen a fost și Sfântul Ioan Iacob de la Neamț. Moaştele acestui sfânt pot fi cinstite la Mănăstirea Hozeva de către pelerinii români care merg în Ţara Sfântă.

Doamna ambasador a mulțumit pentru primire și a transmis urările sale pentru Sărbătoarea Sfintelor Paști care se apropie.

Domnia sa și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea proiectelor comune, apreciind ceea ce s-a realizat până acum. Au fost discutate şi diverse activități sociale și de voluntariat, precum și posibilitatea organizării unor noi proiecte social-filantropice.

S-a apreciat că toate acestea contribuie la consolidarea relațiilor dintre cele două popoare și, totodată, constituie o mărturie despre moștenirea tradiției iudeo-creștine care stă la baza culturii europene, chiar dacă aceasta îşi uită uneori originile sale spirituale. 

Biroul de presă al Patriarhiei Române