Praznicul „Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul” are o însemnătate deosebită pentru întreaga ceștinătate, fiind rânduit ca zi de post aspru în amintirea celui care din timpul vieții era socotit „înger în trup”.

Credincioșii din mai multe părți ale țării și-au plecat genunchii în rugăciune în Mănăstirea Făgețel, una dintre frumoasele vetre monahale ale Eparhiei.

Prăznuirea a început încă din ajunul sărbătorii prin săvârșirea slujbei Privegherii de către un sobor sporit format din preoți și diaconi, sub protia Ierarhului locului, a Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

În zorii dimineții poporul binecredincios și-a întâmpinat Arhiereul, venind din parohia Ghimeș în procesiune, cu prapuri, cântând imne mariane și hrisologice, fiind înveșmântați în frumoase straie populare, marcând astfel moștenirea neamului și identitatea religioasă a poporului român.

Veniți de aproape, sau de departe, în liniște deplină a locului, întreaga adunare murmura cântările sfinte, făcând munții să răsune de mărturisirea lor.

La momentul rânduit, Preasfinția Sa a adresat poporului un cuvânt de învățătură despre personalitatea înaltă, ascetică a Înaintemergătorului Domnului, și chemarea la mărturisire fără teamă a Adevărului: „Căci Ioan zicea lui Irod: nu-ți este îngăduit să ai de soție pe femeia fratelui tău.” (Marcu 6, 18). Dacă Ioan Botezătorul a fost decapitat în ascuns, în întunecimea unei temnițe, Mântuitorul Iisus Hristos a fost ridicat pe Cruce și ascuns în mormânt. Noi cântăm în Vinerea Prohodului că Viața a fost pusă în mormânt, dar ce-i cântăm noi Astăzi Sfântului Ioan Botezătorul? Pomenirea Dreptului cu laude, iar ție îndeajuns îți este mărturia Domnmului, Înaintemergătorule. De aceea și vedem că acesta este pictat în icoană nu de puține ori, cu aripi, pentru a-i arăta modul în care întreaga sa viață a purtat îngerescul chip. Sărbătoarea de astăzi este una pe care o îmbrăcâm în haina postului și rugăciunii, deoarece, nu poți dobândi smerita cugetare decât pocăindu-te, postind și rugându-te, înfrânându-ți firea cea pornită spre păcat, virtuți născătoare de iubire, dreptate și sfințenie”.

Pentru a avea o și mai mare bucurie duhovnicească, a fost pusă spre închinare, în Biserica mare a ansamblului monastic, racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Irodion de la Lainici, aduse din Paraclisul Episcopal din cadrul sediului Centrului Eparhial din Miercurea Ciuc.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul psaltic format din studenții și elevii din municipiul Sfântu Gheorghe, sub purtatea de grijă a Pc.Pr.Ioan Marin, paroh slujitor al acestuia.