În perioada 9-10 iulie 2018 s-a desfășurat Proiectul ”Pelerin Senior” organizat de Protopopiatul Ortodox Român Miercurea-Ciuc, proiect finanțat de către Consiliul Județean Harghita prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita prin ”Programul anual de colaborare cu structurile asociative ale pensionarilor și vârstnicilor din județul Harghita”.

În cadrul proiectului s-a organizat o excursie de două zile pentru 45 de persoane vârstnice pe traseul Miercurea-Ciuc – Lacu Roșu – Târgu Neamț – Toplița – Miercurea-Ciuc. În cele două zile s-au vizitat mănăstiri din județele Harghita și Neamț. Beneficiarii proiectului au fost persoane vârstnice de confesiune ortodoxă și romano-catolică de pe raza localităților Miercurea-Ciuc, Ciceu, Siculeni și Livezi-Ciuc. Organizatorul a fost sprijinit în cadrul acțiunii de 5 însoțitori voluntari din cadrul Protopopiatului Ortodox M-Ciuc, DGASPC Harghita, Arhivelor Naționale ale României Harghita, Parohiei Imper și IGSU ”Oltul” Harghita.

Persoanele în vârstă merită tot respectul și recunoștința noastră pentru realizările lor de-a lungul timpului pentru contribuția pe care au avut-o și o au în dezvoltarea societății dar și a noastră ca și indivizi. Prin organizarea acestei excursii s-a dorit antrenarea la viața culturală și istorică a persoanelor în vârstă din cadrul unor localități de pe cuprinsul Protopopiatului Miercurea-Ciuc, care nu au posibilitatea de a participa singure prin resurse proprii la astfel de evenimente. Prin realizarea pelerinajului persoanele participante s-au cunoscut mai bine, și-au împărtășit idei, păreri față de obiectivele vizitate, au acumulat cunoștințe noi despre istoria locurilor vizitate.

Scopul proiectului a fost reducerea sentimentului de inutilitate, de izolare, marginalizare socială în rândul persoanelor în vârstă din raza administrativă a Protopopiatului Miercurea Ciuc.

În cele două zile, cu sprijinul domnului Endes Laszlo de la Markusz Trans, s-au vizitat mănăstirile Pângărați, Bistrița, Văratec, Agapia, Neamț, Seminarul Neamț, Secu, Sihăstria și Petru Vodă din județul Neamț și Toplița, Moglănești și Izvorul Mureșului din județul Harghita.

Din fondurile aprobate de finanțatorul principal – DGASPC Harghita – și  Protopopiatul Ortodox Miercurea-Ciuc s-a putut asigura pentru participanți atât transportul cât și cazare în Târgu Neamț precum și pachete de alimente pentru cele două zile, iar prin bunăvoința obștii monahale de la Mănăstirea Petru Vodă a fost servit un prânz la această mănăstire.

Pentru a putea rememora momentele excursiei, organizatorul a promis realizarea unei scurte broșuri cu imagini de-a lungul celor două zile, broșuri ce vor fi distribuite ulterior beneficiarilor proiectului.

Nădăjduim ca pe viitor să continuăm colaborarea cu Consiliul Județean Harghita, atât direct, cât și prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, pentru punerea în practică a altor proiecte pentru comunitățile harghitene.

PROTOPOP,

PR. PĂNCESCU IONEL-GHEORGHE