De praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, vineri, 29 iunie 2018, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Episcop Daniil și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sf. Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de către Preacucernicul Părinte Arhidiacon Daniel Balea.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian care, vorbind despre pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, a arătat importanța mărturisirii de credință dată de către Sfântul Apostol Petru ca răspuns la întrebarea Mântuitorului: „Dar voi cine ziceți că sunt?” Răspunzând Apostolul Petru „Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Cel viu” (Matei 16, 16), acesta face prima mărturisire de credință creștină, sintetică, dar foarte profundă. În continuare, Preasfinția Sa a amintit importanța misiunii apostolice desfășurată de către cei doi Sfinți Apostoli în Biserica primară. La finalul cuvântului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a îndemnat credincioșii prezenți ca în acest an centenar să fie mai aproape de Biserica lui Hristos și mai aproape unii de alții, rămânând mărturisitori ai dreptei credințe.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor și tuturor celor din soborul slujitor pentru dragostea cu care au răspuns invitației de a se ruga împreună, precum și tuturor credincioșilor prezenți la hramul de vară al Catedralei devene.

Sursa: Episcopia Devei si Hunedoarei