În ajunul Praznicului Schimbării la Față, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, săvârșește slujba Vecerniei și Litiei la Mănăstirea „Schimbarea la Fața a Domnului” din Sita Buzăului județul Covasna.

După slujba Litiei a avut loc tunderea în treapta rasoforiei a viețuitoarelor Matroana și Dionisia.

În ziua Marelui Praznic, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor sporit de slujitori.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit trei categorii de minuni: asupra naturii înconjurătoare, asupra omului și asupra Lui Însuși. Prin aceste minuni și-a arătat marea Sa dragoste față de creatură și dumnezeirea Sa. Această sărbătoare amintește minunea care a avut loc pe muntele Tabor. În icoana praznicului care este extrem de bogată prin ceea ce transmite, în centru este Hristos Domnul în veșmânt alb, iar la picioare ucenicii devotați Petru, Ioan și Iacob și prorocii Moise și Ilie. Hainele albe ca lumina sunt transfigurate ca și trupul după Înviere. Norul i-a umbrit pe apostoli și glasul Tatălui s-a auzit: Acesta este Fiul meu cel iubit, întru care am binevoit, pe acesta să-L ascultați! (Matei 17;5) Glasul Tatălui pe Tabor a fost glasul care s-a auzit în Valea Iordanului la botez. Cei doi profeți, Moise și Ilie s-au arătat pe Tabor ca rezultat al discuției cu apostolii din Cezareea lui Filip. Fața Mântuitorului strălucea ca soarele, această lumină venea din propriul său interior pentru că Dumnezeu este lumină.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preotul Petru Emanuel Galanton a fost hirotesit duhovnic pe seama parohiei Floroaia Mare II din protopopiatul Buzăul Transilvan județul Covasna.

Răspunsurile la strană au fost date de către grupul de cântăreți din Vălenii de Munte.