Cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în Parohia Ortodoxă Ciumernic, Protopopiatul Întorsura Buzăului, s-a desfăşurat, a treia ediţie a Şcolii de vară, proiectul educaţional „Icoana din sufletul copilului“ – pictură de icoane pe sticlă. La acest proiect au participat un număr de 25 de elevi din clasele V-VIII, din satul Ciumernic. Instituţia coordonatoare a proiectului „Icoana din sufletul copilului“ din cadrul Şcolii de vară a fost Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu“ din Întorsura Buzăului având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Parohia Ortodoxă Ciumernic şi Primăria comunei Sita Buzăului.

La acest proiect au participat un număr de 25 de elevi din clasele I-VIII, din satul Ciumernic, care au învăţat meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă, dar s-au bucurat şi de activităţile recreative, specifice unei şcoli de vară. Obiectivele proiectului au fost: pictarea de icoane ortodoxe, cunoaşterea învăţăturii creştine şi a unor datini specifice sărbătorilor creştine de mare însemnătate, cultivarea comportamentelor moral-religioase în rândul copiilor (să facă fapte bune, să-şi iubească aproapele, să fie cinstiţi, generoşi, să îi ajute pe cei nevoiaşi, să-L iubească cu toată fiinţa pe Dumnezeu), dezvoltarea libertăţii de expresie a copiilor, îmbunătăţirea relaţiilor de comunicare şi inter-relaţionare între copii şi între copii şi adulţi, stimularea elevilor prin organizarea de expoziţii, concursuri, îmbunătăţirea imaginii şcolii în comunitate, îmbunătăţirea relaţiilor dintre şcoală, biserică şi autorităţile locale.

Un moment deosebit în cadrul Şcolii de vară a fost vizitarea  mănăstirilor din zonă – Valea Mare și Sita Buzăului –  şi a Rezervaţiei de zimbri din localitatea Vama Buzăului.

Şcoala de vară s-a bucurat şi de susţinerea cadrelor didactice Radu Marcela, Onea Elena și Muntean Adrian, de ajutorul parohului Lihor Claudiu, de la Biserica „Sfinții 40 Mucenici“ din Ciumernic şi a unor sponsori care s-au îngrijit atât de procurarea materialelor necesare pentru buna desfăşurare a proiectului de pictură a icoanelor pe sticlă, cât şi de asigurarea unei mese calde la prânz pentru participanţi.

La Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială de praznicul închinat Sfântului Ioan Botezătorul(29 august) copiii au cântat la strană, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În prezenţa părinților,a avut loc expoziţia de icoane şi festivitatea de premiere, fiind răsplătită, astfel, munca participanţilor la Şcoala de vară, prin bunăvoinţa primarului Stoica Nicolae din comuna Sita Buzăului. (Prof. Alemănuţa Lihor)