Astăzi, 31 mai 2018, la sediul Centului Eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei din municipiul Miercurea Ciuc, în Sala Magna „Ilie Miron Cristea Patriarhul”, s-au desfășurat lucrările Ședinței de constituire a Adunării Eparhiale, legislatura 2018-2022, prezidate de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Ședința a fost precedată de slujba Te-deum-ului care se săvârșește la deschiderea Adunării Eparhiale, fiind urmată de cuvântul de deschidere al Ierarhului.

Conform „Statutului pentru funcționarea și organizarea Bisericii Ortodoxe Române” și prevederilor Regulamentului Organelor Deliberative au fost validate mandatele membrilor aleși ai Adunării Eparhiale, după care aceasta a fost legal constituită. De asemenea, membrii au fost repartizați pe cele cinci comisii statutare.

Tot în cadrul acesteia au fost desemnați reprezentanții Eparhiei în Adunarea Națională Bisericească (1 cleric și 2 mireni), și s-au stabilit membrii clerici pentru Consistoriul Eparhial și delegatul cleric pentru Consistoriul Mitropolitan.

Adunarea Eparhială a Episcopiei Covasnei și Harghitei are în componență 30 de membri de drept, 10 preoți și 20 de mireni din județele Covasna și Harghita, la care s-au adăugat 5 membrii onorifici, aleși pentru merite deosebite în susținerea vieții bisericești din Eparhie.

Adunarea Eparhială este conform „Statutului pentru funcționarea și organizarea Bisericii Ortodoxe Române”, organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantopice, economice și patrimoniale din cadrul unei Eparhii, fiind alcătuită din reprezentanții aleși ai clerului și credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, cu o viață morală și religioasă demnă de un creștin, care au candidat cu binecuvântarea Ierarhului locului.