La Palatul Patriarhiei va avea loc, în ziua de luni, 16 decembrie 2019, ora 1100, şedința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

Evenimentul va fi precedat de slujba parastasului pentru eroii din decembrie 1989, oficiată în Catedrala patriarhală, la ora 1030.

Ședința solemnă va fi deschisă de Părintele Patriarh Daniel care va sublinia importanța jertfei eroilor din decembrie 1989 pentru recâștigarea și reafirmarea libertății în România.

În continuare, domnul Octav Bjoza, președintele „Asociației Foștilor Deținuți Politici”, va susţine un cuvânt în memoria victimelor comunismului din România.

Ulterior, va fi lansat volumul Mărturii și evocări din lagăre și închisori: 30 de ani de la căderea comunismului în România marcați prin interviuri cu 30 de deținuți politici din perioada comunistă.

De asemenea, vor fi prezentate trei filme documentare realizate de TRINITAS TV: Decretul 410/1959, Revoluția din 1989 şi Mărturisitori ai Ortodoxiei în temnițele comuniste (în total 45 minute).

 Grupul psaltic Tronos al Catedralei patriarhale va susţine un concert de colinde și cântări pe versurile unor foști deținuți politici.

După încheierea ședinței solemne a Sfântului Sinod, va avea loc vernisajul expoziției intitulate „Publicația Vestitorul Ortodoxiei, martor al unui nou început în viața Bisericii.

Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod va fi transmisă în direct de Radio TRINITAS şi TRINITAS TV ale Patriarhiei Române.

Biroul de presă al Patriarhiei Române