În a treia zi de Crăciun, când facem pomenirea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit la Mănăstirea „Prodromița” din Comandău județul Covasna unde a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Gamaliil Pruteanu.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a subliniat dragostea de Dumnezeu a primilor martiri: „În această zi când prăznuim Nașterea Domnului cel devenit Om prin naștere și aduce în lume învățătura cea nouă despre iubire și iertare, Sfântul Arhidiacon Ștefan este cel care o aplică pentru prima oară în istoria mântuirii, prin jertfa propriei sale vieți. Capitolul 6 din Cartea Faptele Apostolilor relatează pe larg cum acest bărbat format la școala învățatului Gamaliil a primit cununa mântuirii prin jertfa față de Învățătorul. Fața lui ca fața îngerului a fost văzută de toți cei prezenți, Ștefan a văzut Slava lui Dumnezeu și pe Iisus stând de-a dreapta lui. În timp ce au început să îl bată cu pietre, pedeapsă cunoscută în Vechiul Testament, Arhidiaconul Ștefan nu a acuzat pe nimeni, nu s-a împotrivit ci s-a rugat zicând : „Doamne! Nu le socoti lor păcatul acesta. Îngenunchind și-a dat duhul.” Numele grecesc „Stephanos” înseamnă încununat sau cunună, el a dobândit primul de pe pământ cununa muceniciei pentru Hristos. Era în anul 36, la numai 6 ani după Răstignirea, Învierea și Înălțarea Domnului la Ceruri. Este ultima zi de sărbătoare din anul acesta, ne mai despart câteva zile de un an nou, în anul care se apropie de sfârșit Dumnezeu ne-a trimis bucurii și multe binecuvântări dar și multe încercări. Să-L rugăm să facă să înceteze în lume ura, vrajba și dușmănia. Să domolească pornirile vrășmașilor, să ne îndrepte pașii pe calea virtuților și să ne învrednicească de darul iertării.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii Ieromonahul Lavrentie Străchinarul a fost hirotesit duhovnic pe seama Sfintei Mănăstiri. Răspunsurile la strana au fost date de către viețuitorii Sfintei Mănăstiri.