Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit astăzi, 8 Noiembrie Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina și Icoana Prodromița” din Comandău, județul Covasna.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Sfântul Ierarh Nectarie s-a născut la 1846 în Silivria Traciei, ținut în nordul Greciei. A fost al treilea copil din cei 7 ai părinților, Dimos și Vasilichi Kefalas, primind numele la botez Anastasios. La vârsta de 14 ani se îndreaptă la Constantinopol pentru a urma gimnaziul. La 20 de ani pleacă învățător în Insula Hios, iar la 27 de ani este tuns în monahism la o mănăstire din Insula Hios. La 1885 este licențiat în teologie pastorală la Facultatea de Teologie din Athena unde la avut părinte duhovnicesc pe Patriarhul Alexandriei, Sofronie, care l-a ajutat cu o bursă cu condiția ca după absolvire să slujească în Egipt. La 23 Martie 1886 este hirotonit ieromonah și numit predicator principal în Patriarhie. Hirotesit arhimandrit este numit Consilier Patriarhal și 3 ani slujitor la Biserica Sfântul Nicolae din Cairo. În 15 Ianuarie 1889 Patriarhul Sofronie îl hirotonește Mitropolit onorific cu numele Pentapoleos. La sfârșitul anului 1890 se retrage 7 luni trăind în exil apoi angajat predicator al Mitropoliei din Evia – Grecia. În 1894 este numit director al Seminarului Teologic din Rizarion – Athena. Ctitorește Mănăstirea de maici „Sfânta Treime” din Eghina. În data de 8 Noiembrie 1920 la vârsta de 74 de ani, după o grea suferință se mută la ceruri. Fiind înmormântat în mănăstirea ctitorită de el. În 1953 s-au descoperit Sfintele lui Moaște, iar Patriarhia Ecumenică în anul 1961 l-a canonizat cu data de pomenire 9 Noiembrie. Îl numit Taumaturg pentru că este grabnic ajutător și vindecător de boli, mai ales de cancer, boală de care el însuși a suferit și care i-a grăbit sfârșitul pământesc.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a binecuvântat pe Maica Stareță Monahia Valentina, pe părintele duhovnic Protosinghelul Filotei, obștea monahală, ctitorii și binefăcătorii Sfintei Mănăstiri.