Astăzi, 10 Mai 2024, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Mănăstirea ,,Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița, în prezența Preacuviosului Părinte Arhimandrit Emilian Telcean, Starețul Mănăstirii Toplița, Preacucernicului Părinte Dumitru Apostol, Protopop al Protopopiatului Călimani, slujitorilor Sfintelor Altare, dar și a credincioșilor veniți din localitate și împrejurimi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit gândirea Sfintei Biserici, în ceea ce privește importanța cinstirii sfinților sau a persoanelor sfinte, prin care au fost posibile marile praznice ale ortodoxiei. Biserica noastră, prin Sfinții Părinți, a rânduit ca întotdeauna, după praznicele împărătești ale Mântuitorului Iisus Hristos să se prăznuiască și Preacurata Sa Maică, iar astăzi, în vinerea după Învierea Domnului, o prăznuim pe Maica Preacurată.

Ierarhul a amintit despre frumoasa denumire acordată zilei de astăzi, precum și importanța acesteia. O numim pe Maica Preacurată izvor dătător de viață pentru ca Aceasta, prin lucrarea Duhului Sfânt, a luat în pântecele ei și L-a născut pe Hristos, Izvorul Vieții noastre. Sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă la mai multă cugetare duhovnicească, la mai multă rugăciune, la mai multe fapte bune, la păzirea poruncilor lui Dumnezeu, pentru a purta cu demnitate numele de creștin și de român.

După cuvântul de învățătură al chiriarhului, Preacuviosul Părinte Arhimandrit, Emilian Telcean, a mulțumit Preasfinției Sale pentru arhiereasca binecuvântare oferită prin slujire, precum și tuturor celor care au fost alături obștii monahale.

În pridvorul Mănăstirii a fost oficiată slujba de sfințire a aghesmei mici, unde ierarhul i-a binecuvântat prin stropire cu apă sfințită, pe toți credincioșii prezenți. Au fost amenajate vase speciale, din care a fost împărțită aghiasmă mică celor prezenți. Răspunsurile la strană au fost date de părinții obștii monahale.

© Episcopia Covasnei și Harghitei / Arhid. Alexandru Moroianu