Marți, 5 decembrie 2023, maica stareță Pavelida Munteanu, mutată la Domnul în seara zilei de 2 decembrie, a fost înmormântată în cimitirul Mănăstirii Prislop, unde a viețuit timp de 47 de ani, dintre care ultimii 37 a fost stareță a așezământului monahal.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit mai întâi Sfânta Liturghie, în Altarul de vară al Mănăstirii Prislop.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil Stoenescu, împreună cu soborul de preoți și diaconi.

Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a transmis un cuvânt de binecuvântare și de mângâiere din partea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar apoi a vorbit despre nevoințele monahilor care, ieșind din cele ale lumii, sunt într-o continuă luptă pentru dobândirea Împărăției cerurilor, așa cum maica Pavelida s-a ostenit peste 70 de ani în rânduielile monahale, luminând ca un felinar prin exemplul vieții sale.

Preasfințitul Părinte Daniil a vorbit despre minunile săvârșite de Sfinții și Drepții din Vechiul și din Noul Testament, amintind că Părintele Arsenie Boca învăța că cea mai mare minune este schimbarea vieții omului din necredincios în credincios, din om departe de Dumnezeu, aproape de Dumnezeu și următor al Mântuitorului Iisus Hristos.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre ascultarea și fidelitatea de care maica Pavelida a dat dovadă întreaga viață față de Preacuviosul Părinte Arsenie Boca – al cărui duh l-a menținut viu la Mănăstirea Prislop, iar apoi a prezentat în câteva cuvinte viața și activitatea stavroforei Pavelida Munteanu, cuvinte pregătite din timpul vieții chiar de maica stareță. În încheiere Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de iertare în numele maicii starețe soborului slujitor, obștii monahale și tuturor celor prezenți.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat în jurul bisericii mănăstirii, iar apoi a fost așezat în mormântul pregătit în cimitirul așezământului monahal, în apropierea mormântului Preacuviosului Părinte Arsenie Boca.

Sursă: Episcopia Devei si Hunedoarei