În ziua prăznuirii Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian din Asia, a avut loc târnosirea unei noi „Porți a Cerului” în Episcopia Covasnei și Harghitei în cadrul Unității Militare 01493 din localitatea Vâlcele, jud. Harghita, prima din eparhia noastră care își are drept ocrotitor ceresc pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Evenimentul duhovnicesc a debutat prin primirea oficială a Preasfințitului Părinte Andrei, Ierarhul locului, de către Pc. Pr. Protopop Teodor Mocanu, Protopopul Protopopiatului Sfântu Gheorghe și preotul administrator al acestei capele militare, Pc. Pr. Vasile Antonie Tămaș, parohul bisericii cu hramul „Sf. Mc. Teodor Stratilat și Teodor Tiron” din Parohia Vâlcele, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, de clerici din parohiile învecinate, precum și de către comandantul instituției și numeroase cadre care deservesc această unitate.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost precedată de slujba târnosirii acestui nou Sfânt Altar. La otpustul acesteia Preotul administrator a primit pentru întreaga activitate desfășurată pe plan misionar, pastoral, social și liturgic, rangul de Iconom Stavrofor, în vederea lucrării și pe viitor cu râvnă și tact pastoral în ogorul Domnului nostru Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a amintit de importanța ridicării unei „Tinde a Raiului”, precum și de taina cea mare a ctitoriei, prin care numele celor care săvârșesc acest act se înscriu și pe pământ în rândul semenilor, dar mai cu seamă în Cartea Vieții.

Răspunsurile la Strană au fost oferite de un grup de studenți teologi.