Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, prin Sectorul catehetic și de activități cu tineretul de la nivel Eparhial şi cu sprijinul Părintelui Protopop Ionel Gheorghe Păncescu, în Protopopiatul Miercurea-Ciuc din judeţul Harghita se desfăşoară un amplu program catehetic, din care fac parte un număr mare de tineri dar şi de adulţi, program ce se desfăşoară în majoritatea parohiilor.

Astfel, în municipiul Miercurea-Ciuc, în preajma Praznicului Naşterii Domnului, s-a desfăşurat un proiect, înparteneriat cu Colegiul Naţional “Octavian Goga”, în cadrul căruia 6 copii au vizitat, împreună cu Pr. Prof. Florin Bănucu şi Prof. Ana Cimpoeşu, o familie nevoiaşă, dăruindu-le pachete conţinând hrană, dulciuri, jucării şi îmbrăcăminte. Aceeaşi profesori au coordonat şi grupul de 21 de colindători, cu care au colindat la Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi la principalele instituţii din municipiu. Totodată s-a desfăşurat şi proiectul „Biserica şi Şcoala” la care au participat 11 copii, iar la sfârşitul proiectului profesorii de Religiei au premiat participanţii cu iconiţe şi Cărţi de rugăciune.

La Centrul Cultural „Miron Cristea” și-n această perioadă, tinerii din municipiu s-au putut bucura de cursuri de muzică, pictură pe sticlă, meșteșuguri tradiționale românești, grafică, cateheză și limba italiană.

În Parohia Gheorgheni I, sub îndrumarea părintelui Antim Nan, se desfăşoară două programe catehetice, cu frecvenţă săptămânală. Primul proiect, intitulat “Hora culorilor”, constă în cursuri de pictură pe sticlă şi activităţi plastice conexe, atelier coordonat de doamna preoteasă Cosmina Nan, ajutată de doamna profesoară Alina Mandics, la care participă 33 de elevi ai Liceului Teoretic “Sf. Nicolae”. Lucrările apar în diferite expoziţii şi participă la diferite concursuri de profil. A doua activitate constă în desfăşurarea orelor de Canto, coordonate de profesorul Adrian Decean, unde 12 copii din Gheorgheni deprind tehnici muzicale, activitatea lor concretizându-se în diverse spectacole, cum ar fi “Decembrie dezgheaţă inimi” şi un spectacol dedicat zilei de 8 martie.

La Parohia Gheorgheni II se desfăşoară diverse activităţi, în cadrul unui cerc catehetic, cu frecvenţă săptămânală. Aici 32 de copii, sub îndrumarea preotului Elisei Vatamanu, coordonaţi de doamna prof. Simona Filip, învaţă să cânte la chitară şi la alte instrumente. Lucrarea principală a acestrui cerc catehetic este corul bisericii Naşterea Maicii Domnului, format din copiii ortodocşi care frecventează cercul catehetic, în număr de 15, care, conduşi de doamna preoteasă Mihaela Vatamanu, dau răspunsurile la Sfintele Liturghii în fiecare duminică. În preajma Praznicului Naşterii Domnului, preotul Elisei Vatamanu, însoţit de copiii din cercul catehetic, au colindat la principalelei nstituţii din oraş: Poliţie, Centrul de perfecţionare a pregătirii cadrelor Jandarmeriei Române, Primărie, Pompieri, Judecătorie, Societatea Profesională Notarială Dobrean, precum şi la principalele aşezăminte sociale: Azilul de bătrâni „Sf. Elisabeta”, Centrul de îngrijiri al persoanelor vârstnice Gheorgheni, Aşezământul de copii de tip familial “Sf. Anna”. De asemenea, în duminica de dinaintea Naşterii Domnului, după Sf. Liturghie, copiii din corul bisericii au fost premiaţi de Liga Studenţilor din Iaşi şi de Asociaţia “Calea Neamului” din Braşov, ocazie cu care parohia a fost vizitată de peste 60 de persoane din întreaga ţară. Pentru talentul lor, copiii din cercul catehetic al Parohiei Gheorgheni II, au fost invitaţi să cânte la diverse întruniri şi cenacle literare, cum ar fi Regalul de Folk şi Literatură Gheorgheni (1.12.2018), Bucuriile Zăpezii – Izvoru Mureşului (24.02.2019), unde au câştigat locul I, iar în ziua de pomenire a Sfinţilor 40 de Mucenici, 9 martie 2019, au vizitat parohia Breţcu, din judeţul Covasna, participând la un cenaclu dedicate tuturor martirilor şi eroilor români, bucurându-i pe românii de aici cu cântece patriotice şi pricesne româneşti.

Copiii din oraşul Bălan, sub îndrumarea preoţilor parohi Cristian Cristinoi şi Mircea Fărcaş, coordonaţi de Diac. Darius Mărcuş şi de Pr. Vlad Ganea, în calitate de profesori de Religie, au coordonat un proiect complex prin care, timp de două săptămâni, cu peste 300 de elevi ai Şcolii Gimnaziale din oraş, care au participat la orele de Religie ţinute în biserica cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. În cadrul proiectului copiii au putut participa la Sf. Liturghie Arhierească, la care a slujit Preasfinţitul Părinte Andrei, ocazie cu care cei doi părinţi profesori au ţinut o cateheză despre ierarhia bisericească şi despre importanţa rânduielii în Biserică. Tot la Parohiile din  Bălan a avut loc în parteneriat cu Departamentul Eparhial pentru Cateheză și activități cu tineretul, „Seara Duhovnicească a filmului ortodox” fiind proiectat documentarul Trinitas TVPărintele Ilie Cleopa. 100 de ani de la naştere”. Beneficiari ai proiectului au fost 60 de persoane din Parohia Bălan, care au primit daruri din partea Centrului Eparhial, prin Asociaţia social-educativă “Andrei Şaguna”, care funcţionează în cadrul Sectorului Social.

La Parohia „Schimbarea la Faţă” din Odorheiu Secuiesc, s-au desfăşurat următoarel eactivităţi cu tinerii: În  Duminica premergătoare Praznicului Naşterii Domnului, înainte ca elevii să plece în vacanţă, s-a organizat un recital de colinde în Biserica „Schimbarea la Faţă”, după săvârşirea Sfântei Liturghii. Grupul de colindători a fost prezent în ultima săptămână de şcoală la reşedinţa Episcopiei Covasnei şi Harghitei, unde l-au colindat pe Preasfinţitul Părinte Andrei şi apoi i-au pus întrebări despre rolul şi misiunea Episcopiei în societate. Elevii au fost răsplătiţi cu dulciuri, calendare şi broşuri cu conţinut religios. În perioda Triodului, în cadrul orelor de religie se pune accent pe învăţăturile desprinse din lecturile biblice din Duminici şi pe cântările specifice Postului Mare (Cu noi este Dumnezeu, Doamne al puterilor, Cămara Ta Mântuitorule). Scopul cântărilor este ca elevii să participe activ, prin intonarea lor în cadrul slujbelor Bisericii. În cadrul unor ore de religie se împletesc cruciuliţe şi se încearcă rostirea unor rugăciuni în timpul lucrului. Pe lângă programa orei de religie, sunt trei eleve de la liceul „Marin Preda” care doresc să aprofundeze şi să mărturirească credinţa ortodoxă, prin participarea la olimpiada de religie de la Topliţa. Cu elevii claselor primare, se fac activităţi cu scopul de a-i iniţia în tainele credinţei şi cunoaşterii, precum: povestiri religioase, cântări, jocuri, învăţarea unor rugăciuni, cunoaşterea vieţilor unor sfinţi, cunoaşterea sărbătorilor, precum şi a modului prin care recunoaştem comportamentul unui creştin.

În colaborare cu Școala Generală „Theodor Chindea” din localitate, Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Voșlăbeni a desfășurat mai multe activități filantropice: confecționarea de decorațiuni pentru sarbătorile de iarnă, care au fost valorificate în scop caritabil, sumele rezultate fiind donate pentru sprijinirea copiilor de la școală. Ca în fiecare an, bătrânii și familial nevoiașe au beneficiat de o mică atenție din partea parohiei, constând în produse necesare traiului zilnic.

În Parohia Imper, acolo unde şcoala românească funcționează în incinta casei parohiale, cei șase copii români, prin implicarea părintelui paroh Ioan Lupu, se bucură de un frumos program catehetic, ale cărui roade se văd prin prezența nelipsită de la slujbele Bisericii a acestoara. Mai mult decât atât, copiii formează un cor care dă răspunsurile la Sf. Liturghie şi citesc  Proloagele, la momentul Chinonicului. În timpul vacanțelor școlare și a Marilor Praznice, numărul copiilor care participă la programul catehetic creşte prin întoarcerea acasă a copiilor mai mari sau a celor care îşi vizitează bunicii.

În cadrul Protopopiatului Ortodox Român Sfântu Gheorghe, s-au desfășurat o serie de activități catehetice în câteva parohii, ce au vizat formarea catehetic-educațională atât a credincioșilor adulți prin serii de cateheze pe diferite teme, precum și a tinerilor care au fost implicați în diferite proiecte.

La Catedrala Paraclis Episcopal „Sf. Ierarh Nicolae și Sf. M. Mc. Gheorghe” Parohiile Sfântu Gheorghe I, V ȘI VII) se desfășoară un program catehetic săptămânal sub numele „Caută și vei afla”, vinerea seara după oficierea Tainei Sf. Maslu, când preotul de rând, rostește o cateheză pe diferite teme teologice, pentru credincioși aflați în Biserică (de obicei, aproximativ 50-60 de persoane). Acest program catehetic mai implică vizionarea de diferite filme și documentare duhovnicești, exegeză biblică, catehizare prin învățare de noi rugăciuni, discuții pe teme actuale cu tinerii noștri.

Pe data de 08 martie 2019, toate credincioasele prezente la Taina Sf. Maslu au primit câte o floare din partea slujitorilor Sfintei Biserici pentru a omagia și a marca ziua femeii creștine și a mamei.În cadrul cercului de pictură desfășurat în fiecare săptămână, lunea după-amiază, un număr de aproximartiv 7-8 copii, deprind tainele picturii pe sticlă, o activitate care prin implicarea voluntarilor constituie o alternativă pentru petrecerea timpului în tinda bisericii. În fiecare zi de Duminică răspunsurile la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie sunt date de către corul Ecclesia al Sfintei Catedrale, cor care are în componență credincioșii ai Biserciilor parohiale; această activitate are în vedere familiarizarea cu imnografia religioasă, deprinderea tipicului Sfintelor slujbe, dar și sporirea numărului coriștilor prin înscrierea de noi membrii. În acestă activitate sunt implicați în mod direct și cei trei preoți parohi care sprijină cântarea atunci când corul se pregătește și concurează la diferite festivale și concursuri de muzică religios-românească, cum ar fi „Festivalul-concurs George Sbârcea”, ce se va desfășura anul acesta la Sfântu Gheorghe.

În Parohiile Sfântu Gheorghe III ȘI IV (Biserica Buna Vestire din Sf. Gheorghe) în perioada 01.01.2019-08.03.2019 s-au desfășurat mai multe activităț cu caracter catehetic, care au implicat tinerii parohiei, astfel că-n noaptea trecerii dintre ani, un mare număr au fost prezenți la Sfânta Slujbă. Prezența lor s-a remarcat și în timpul procesiunii cu icoane din ziua de Bobotează. În ziua de 8 martie au fost oferite de tineri flori tuturor femeilor prezente la Sfânta Biserică. În fiecare miercuri, de la orele 18.00, după slujba Aghiasmei mici se rostește o cateheză temetică, sau activități conexe acestei slujiri.

Și în Parohia Păpăuți, ocrotită de Sf. Cuvioasă Parascheva, din satul omonim s-au desfăşurat activităţi misionar-catehetice, adresate copiilor şi credincioşilor din parohie. Temele acestor activităţi au fost: Unirea Principatelor Române, Mihai Eminescu Poetul Nepereche, 8 Martie Ziua Mamei. Locul desfășurării acestora a fost de cele mai multe ori biserica parohială, dar şi şcoala din sat, coordonator fiind preotul Pintilie Gigi, profesorul Pintilie Tanţa şi educatorul Vereş Liliana. Activităţile au constat în intonarea, cântarea, rostirea şi lecturarea textelor cu temă patriotică, vizionare de film documentar cu temă istorică, recitarea de poezii ale Marelui Poet, Mihai Eminescu, poezii şi cântece dedicate mamei.

La În Parohia Ortodoxă Covasna – Voineşti,  începând din luna ianuarie 2019 şi până în prezent au avut loc mai multe actvităţi culturale şi religioase desfăşurate cu copiii şi tinerii din parohie. Acestea s-au desfăşurat în biserica cu hramul  “Inălţarea Domnului“ , biserica “Sfântul Nicolae“,  Şcoala confesională şi Hotel Clermont.La actvităţile catehetice s-au pus în discuţie mai multe teme, de exemplu: cinstirea lucrurilor sfinte, adorarea lui Dumnezeu, preacinstirea Maicii Domnului, Cinstirea sfinţilor, viaţa şi activitatea sfinţilor mai cunoscuţi din luna respectivă.

Copii şi tinerii au recitat poezi religioase şi patriotice, au invăţat pricesne şi rugăciuni. De asemenea, au participat la atelierul de creație unde au confecţionat felicitări şi mărţişoare pentru mamele lor.În duminici şi sărbători au participat la Sfânta Liturghie unde au cântat împreună cu corul bisericii și au rostit Crezul. În data de 2 martie, în colaborare cu Asociaţia Cultural Creştină „Justinian Teculescu”  s-a desfăşurat ediţia a II –a a balului portului popular tradiţional,  înaintea lăsatului secului de carne.

Pr. Paroh Măciucă Ioan–Ovidiu a prezentat un referat despre importanţa păstrării portului popular tradiţional a dansurilor populare autentice dar şi despre postul crestin şi importanţa acestuia în viaţa spirituală a credincioşilor. La aceasta manifestare au participat mulţi copii şi tineri dar şi adulţi îmbracaţi în costume populare. Copiii şi tinerii au prezentat momente speciale de cântece si dansuri populare.

Parohia ortodoxă Hăghig, prin preot paroh Bugnar Ciprian, desfășoară activități educative în cadrul proiectului proiectului „Măsuri integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale în comuna Hăghig. Proiectul cu dedicat prevenției abandonului școlar, la nivel de comunitate, este coordonat de către primaria Comunei Haghig, iar Școala Gimnazială Haghig este partener principal. Acesta presupune desfășurarea de activități educative și remediale cu copiii proveniți din medii dezavantajate, precum și servirea unei mese calde, fiind implicați un număr de 120 de elevi. Scopul acestui demers vizează îmbunătățirea rezultatelor școlare și a activităților educative în general.

Parohia Dobârlău desfășoară în colaborare cu grădinița din localitate Proiectul educațional „Să ne rugăm împreună”. În acest proiect sunt implicați copiii de la Grădinița cu program normal Dobârlău, iar prin aceasta se dorește apropierea lor de Sfânta Biserică, însușirea unor cunoștințe religioase elementare, dar și formarea lor ca buni credincioșii. Proiectul se desfășoară pe parcursul anului școlar 2018-2019.

În Parohia Brețcu a avut loc programul catehetic intitulat „Să-L întampinam pe Domnul în psalmi, în laude și în cântări duhovnicești”.

În parohia Iarăș s-a desfășurat un micro-proiect catehetic, care a vizat pe cei 23 de copii din localitate. Finalul activității a fost reprezentat de pictarea unei icoane a chipului Mântuitorului.

Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) a adus noi teme de analizat pentru copiii care participă la activităţile cathetice din Protopopiatul Buzăul Transilvan. Astfel, s-au desfăşurat activităţi în următoarele parohii:

În Parohia „Sf. Ier. Nicolae” Sărămaş se desfăşoară activităţi catehetice lunare, la care participă copiii şi tinerii din localitate. Pe teritoriul satului Sărămaş se află o Şcoală primară şi o grădiniţă. Pentru a spori activităţile catehetice, preotul paroh merge lunar la şcoală şi le vorbeşte copiilor despre temele din programul catehetic eparhial, în afara orelor de religie, care sunt ţinute de profesor. Copiii sunt liberi să pună întrebări, să aducă în discuţie orice nedumerire legată de subiecte şi să propună teme noi despre care doresc să afle lucruri noi. După discuţiile din şcoală, copiii participanţi la orele de cateheză, se întâlnesc la biserica din sat unde participă la Sfânta Liturghie, împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

La fiecare întâlnire din şcoală şi din biserică, copiii sunt răsplătiţi cu dulciuri, pentru ca activitatea să fie mai plăcută pentru cei mici.

De Praznicul Bunei – Vestiri, copii din grupa de cateheză al parohiei, au cântat în biserica satului pricesne  închinate Maicii Domnului aducând bucurie tuturor celor prezenţi.

 

Parohia “AdormireaMaiciiDomnului”, Sita Buzăului

Luna ianuarie

Joi, 17 ianuarie 2019, a avut loc la Căminul cultural din localitatea Sita Buzăului spectacolul omagial „Eminescu pentru eternitate”. La evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale au participat elevi și cadre didactice ale Şcolii Gimnaziale “Nicolae Russu” dar şi biserica prin Părintele Paroh Tohănean Iulian Petru. Încadrul acestei activități Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a organizat și coordonat un atelier de scriere cu tocul cu peniță. Cei care au participat la atelier au fost invitați să-i scrie o scrisoare marelui poet Mihai Eminescu. La atelierele de scriere cu tocul au participat cca. 50 persoane.

 

Luna februarie

Cateheza s-a ținut joi, 28 februarie 2019, la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” fiind prezenţii 20 de copii cât şi profesorul de religie, Muntean Adrian. Părintele Paroh Dr. Tohănean Iulian Petru în cadrul catehezei a evințiat faptul că sensul postului care urmează să înceapă, explicândcă acestea nu este un scop în sine, ci o pregătire pentru Înviere.

Convorbirile au decurs într-o atmosferă deschisă, Părintele a răspuns întrebărilor adresate de copii și a oferit soluții problemelor ridicate de aceștia.

Luna martie

Vineri, 15 martie, 79 de elevii din ciclul primar, de la Şcoala Gimnazială ”Nicolae Russu” a fost prezenţi la Sfânta  Biserică unde au fost spovediţi iar apoi au fost Împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Educând pe copii să păstreze şi să participe la frumuseţea rânduieli lor bisericeşti, aducătoare de linişte şi de har, îi ajutăm să dobândească viaţa şi fericirea veşnică din Împărăţia lui Dumnezeu pentru care au fost creaţi.

Parohia Valea Mare organizează activităţi catehetice în colaborare cu Şcoala Gimnazială din comună.

Activitatea catehetică din Parohia Zăbrătău reprezintă o componentă continuă a misiunii preoţeşti, în cadrul căreia se pune accent pe: semnificaţiile sărbătorilor şi ale duminicilor pregătitoare Postului Mare, semnificaţia cinstirii icoanelor, Sf. Taina a Spovedaniei şi a nevoinţelor din timpul Marelui Post, dar şi necesitatea mărturisirii păcatelor în afara posturilor.

Toate aceste activități s-au desfășurat cu binecuvântarea Chiriarhului, prin Departamentul pentru Cateheză și activități cu tineretul de la nivel Eparhial.