Un grup format din 100 de tineri ai Episcopiei Covasnei și Harghitei, alături de delegații Centrului Eparhial în persoana Preoților și Profesorilor de Religie, Responsabili, a participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, organizata anul acesta la Iași.

Plini de bucurie și de entuziasmul specific vârstei tinereții, aceștia au zidit noi prietenii, s-au rugat împreună cu alți tineri de vârsta lor, au cântat, și-au consolidat cunoștințele religioase și au simțit realitatea prezenței lui Dumnezeu în viața lor.

În prezența a numeroși Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a preoților și diaconilor, aceștia au primit Cuvântul Evangheliei, urmând a-l transpune în faptă în viața lor, iar cei care s-au pregătit, primind de asemenea darurile duhovnicești prin Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie.

Mărturii ale participanților:

TUDOR  ANDRA: „A fost o experienţă de neuitat,pentru mine dar şi pentru restul tinerilor. Am înţeles în aceste zile la Iaşi, că tânărul nu este liber, numai în măsura în care îl are pe Hristos ca prieten.  Hristos ne oferă adevărata libertate. Am simţit cum Divinitatea s-a pogorât asupra noastră.”.

LIHOR IOANA: „Am avut bucuria să particip la câteva  dezbateri foarte interesante pe tema libertăţii, din care am învăţat foarte multe, şi am cunoscut tineri din alte eparhii. De asemenea am avut ocazia să particip la Sfânta Liturghie Arhierească, simţindu-mă cu adevărat liberă. Nu în ultimul rând, am legat prietenii, m-am simţit bine în compania grupului si de asemenea preoţii îndrumători mi-au fost ca nişte părinți în aceste patru zile”.

DÎRSTAR MARIAN:”Am participat pentru prima dată şi am rămas impresionat. Atâţia tineri care s-au rugat împreună şi au trăit frumos, legând prietenii care vor dura mult timp. Am înţeles mai bine acum faptul că tinerii sunt o forţă a Bisericii pe care Hristos îi iubeşte şi îi aşteaptă mereu la El. Ne-am întâlnit în oraşul Iaşi, cu Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotitoarea Moldovei, de la care am cerut ajutor si întărire în noul an şcolar pe care îl vom începe în curând”.

PREOT BANCIU MARIUS GHEORGHE:Cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi a chiriarhului nostru, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei am participat în perioada 1-4 septembrie 2017 la Întâlnirea Internaţională a  Tinerilor Ortodocşi, alături de 100 de tineri din Eparhie. Tema întâlnirii din anul acesta a fost: TÂNĂRUL ÎN CĂUTAREA LIBERTĂŢII. Aceşti tineri au trăit experienţa libertăţii în comuniunea cu Hristos şi în legătura iubirii dintre ei. A fost o manifestare de o mare încărcătură duhovnicească. Tinerii s-au rugat împreună, au participat la Sfânta Liturghie, mulți dintre ei împărtăşindu-se cu Sfintele Taine, au înţeles ce înseamnă să fii cu adevărat liber. Au înţeles și au descoperit cât  de minunat este să fii tânăr ,creştin şi mai ales să nu fii rob al patimilor care îi robesc pe atâţia tineri.

ANDREEA MINEA: „ITO 2017 a fost cu siguranță un eveniment înălțător pentru mine, din toate punctele de vedere. 6000 de oameni au arătat ca tineretul din România nu doarme, și ca prietenii noștri ortodocși de peste hotare sunt cu noi, în Hristos. Acest lucru mi se pare extraordinar  și deosebit de important pentru Biserică și pentru țară.

Am fost surprinsă de optimismul si energia prietenilor din Africa, care găseau motive de fericire la tot pasul. Acest lucru m-a inspirat și m-a făcut sa îi fiu și eu mai recunoscătoare lui Dumnezeu pentru toate câte îmi dăruiește in fiecare zi.

 Nu pot sa descriu în cuvinte emoțiile simțite  în timpul Marșului Tinereții, mai ales când ieșenii veneau să ne îmbrățișeze, și, cu tricolorul în mână, ne spuneau înlăcrimați ,,Voi sunteți viitorul !”

Despre Întâlnirea Internationala a tinerilor ortodocsi

Festivitatea de închidere ITO 2017 Iasi