Astazi, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei, a slujit, într-un sobor sporit de preoți si diaconi, slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte Sfințite, în parohia Floroaia Mare, Protopopiatul Buzăul Transilvan din judetul Covasna.

După otpustul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Parinte Teodor Bijec, Vicar Eparhial, a susținut o frumoasa meditație duhovniceasca, definind nevoia omului după Dumnezeu, nevoie care nu poate fi stinsă decât în Sfânta Biserică și prin comuniunea euharistica cu Mântuitorul Hristos.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor Sfintelor Altare din Protopopiat, alături de delegația Centrului Eparhial și sub protia chiriarhului, a Preasfințitului Parinte Andrei, a săvârșit Slujba Înmormântării pentru vrednicul de pomenire Preacucernicul Parinte Gheorghe Tohăneanu, care vreme de 65 de ani a fost ,,Iconom al Tainelor lui Dumnezeu” ( I Corinteni 2, 1 ) și povățuitor al credincioșilor pe calea mântuirii.

La sfarsitul slujbei de prohodire, Preasfinția Sa a mângâiat sufletele familiei îndurerate, precum și a întregii comunități, venită să-și conducă in duh de rugaciune pe cel care vreme de peste cinci decenii i-a povatuit pe calea mantuirii. Cu acest prilej, Preasfintia Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, privind importanța și rolul preotului în biserică, în societate, precum și în propria familie, fiind omul în care s-au odihnit sufletele credincioșilor.

Preacucernicul Părinte, Darius Mărcuș, Protopopul Protopopiatului Buzăul Transilvan, a dat citire necrologului părintelui mutat în veșnicie, elogiind personalitatea acestui preot vrednic, slujitor al Sfântului Altar.

Domnul Raul Urdă, Primarul Orașului Întorsura Buzăului, în cuvântul adresat credincioșilor a scos în evidență personalitatea duhovnicească a părintelui Gheorghe Tohăneanu care a fost ,,om de echilibru în societatea românească”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și cu drepții să-l numere, învrednicindu-l a sluji și în Ceruri, dupa cum a slujit în timpul vieții sale pe pământ. Veșnica lui pomenire din neam în neam!

© Episcopia Covasnei și Harghitei