Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei cheamă pe toți slujitorii Sfintelor Altare și pe toți fii duhovnicești păstoriți la rugăciune și comuniune, evitând panica, având încredere în autorități și respectând măsurile instituite de acestea în contextul epidemiei cu noul Coronavirus ( COVID-19), potrivit îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod:

„Respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă;

Desfășurarea slujbelor religioase doar în aer liber, de regulă lângă lăcașul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanța de minimum un metru între participanți”.

Preacuvioșii și Preacucernicii Părinți vor săvârși sfintele slujbe în pridvorul locașurilor de cult sau în altarele de vară, acolo unde acestea există, suspendând toate agapele.

Slujitorii Sfintelor Altare vor asigura asistența religioasă în biserici și la casele credincioșilor, la cerere.

Părinții slujitori au îndatorirea duhovnicească și morală față de păstoriți de a propovădui pacea sufletului, transformând teama în curaj și nădăjduind în Dumnezeu, Cel ce poate ajuta poporul binecredincios:  „Nu te teme, om plăcut al lui Dumnezeu! Pace ţie! Fii tare şi curajos!” ( Daniel 10,19).

Pentru a învinge încercările la care suntem supuși, slujitorii Sfintelor Altare sunt îndemnați ca în rânduiala rugăciunii particulare să citească zilnic:

  • Acatistul Acoperământul Maicii Domnului ( 1 octombrie);
  • Acatistul Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” (8 septembrie);
  • Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii;
  • Rugăciunea pentru chemarea milei Lui Dumnezeu la toată litia și neputința (din Molitfelnic);
  • Rugăciunile la năprasnica moarte de boli molipsitoare (din  Molitfelnic).

Cu nădejde în Dumnezeu, Izvorul cel nesecat al îndurărilor, ne unim în rugăciune și în lucrare harică.

Cu arhierești binecuvântări,

 † ANDREI

 Episcopul Covasnei și Harghitei