Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, ocrotitorul Catedralei Episcopale, Preasfinția Sa înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia hramului istoric al Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Alexandru – Constantin Moroianu a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Episcopale.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai iubiți Sfinți ai Ortodoxiei. El a viețuit în Mira Lichiei în secolul al IV-lea, născut din făgăduință, afierosit lui Dumnezeu încă din pântecele mamei lui, postitor încă din pruncie, miercurea și vinerea, niciodată nu mânca, mare iubitor al evlaviei de tânăr a dorit să slujească pe Dumnezeu. Citind viața lui ne copleșește dragostea cu care și-a ajutat aproapele. Ne uimește curajul cu care l-a mustrat în vis pe împăratul Constantin și pe sfetnicul acestuia scăpând de la moarte pe cei 3 tineri nevinovați. Cum a ajutat pe tatăl celor 3 fecioare, dându-i în ascuns banii cu care a cumpărat curăția fetelor acestuia. Om al rugăciunii a potolit valurile mării și stihiile văzduhului scăpând de la moarte multe suflete deznădăjduite. Viața lui minunată ne arată de ce acest mare Sfânt poartă numele biruinței, arătându-ne că o inimă arzătoare de dragoste de Dumnezeu poate birui și trece peste toate încercările vieții. El a fost părinte, păstor și dreptar credinței, îndrumător pe calea mântuirii. Astăzi în chip minunat cei care se roagă cu credință primesc neîncetate tămăduiri sufletești și trupești”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Preot Consilier Marcian Darius – Mărcuș a fost hirotesit duhovnic. Preotul Ioan Velimiroviciu a primit un act de apreciere pentru munca depusă în ogorul Domnului slujind biserica 40 de ani ca preot paroh al parohiei Brețcu din Protopopiatul Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Răspunsurile la strană au fost date de corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale.

© Episcopia Covasnei și Harghitei